Premiile Omului Dinamita II

Desi Statutul Fundatiei Nobel preciza ca nominalizarile sunt confidentiale, iar discutiile dintre membrii comisiilor ce acorda premiile sa nu fie consemate in procesele verbale ale sedintelor, totusi, in urmă cu citiva ani, Fundatia Nobel a permis deschiderea arhivelor si publicarea oricărui material mai vechi de 50 de ani.

Cu această ocazie s-a descoperit ca Arnold Sommerfeld a fost propus intre 1917 si 1937 in fiecare an, cu o singura exceptie, primind in total 73 de nominalizări. Cu toate acestea nu a primit niciodata premiul Nobel pentru fizic.
Albert Einstein a fost nominalizat de 64 de ori, fiind propus pentru acest premiu 10 ani la rand. Se spune că fizicienii academiei nu au avut nici o intentie de a-l premia pentru teoria relativitatii. Premiul obtinut in anul 1921 a fost acordat pentru explicarea efectului fotoelectric.

O data cu desecretizarea arhivelor Fundatiei Nobel, s-a descoperit ca Hitler a fost nominalizat la premiul pentru Pace, dar la scurta perioada, nominalizarea a fost retrasa.
Aceleasi surse indica faptul ca si Stalin a fost propus de două ori pentru obtinerea premiului Nobel pentru Pace.
Este interesant de mentionat faptul ca Mahatma Gandi, un om politic extrem de pasnic nu a primit vreodata premiul Nobel, desi a fost nominalizat de 12 ori intre anii 19371948.
Mendeleev, creatorul sistemului periodic al elementelor a fost nominalizat in anul 1906 pentru obtinerea premiului la sectiunea Chimie, dar nu l-a primit vreodata. A murit in anul 1907.
Lise Meitner a contribuit la descoperirea fisiunii nucleare, dar nu a luat premiul Nobel pentru această contributie.

Dintre categoriile pentru care se acorda premiul Nobel lipseste matematica. Motivul nu se stie exact, dar s-au făcut tot felul de speculatii. Unii spun ca lui Nobel nu i-ar fi placut matematica, altii afirma ca ar fi făcut o pasiune pentru o tanara care apoi s-a casatorit cu un matematician. Adevarul se gaseste in testamentul lui Nobel in care spune că premiul se va acorda pentru o descoperire de ordin practic care va influenta viata omului. Nobel a considerat ca matematicienii nu pot face umanitatea să avanseze.
Totusi, pentru a compensa aceasta nedreptate, in anul 1936 a fost inventat echivalentul premiului Nobel pentru matematică – medalia Fields si se acorda o data la patru ani unui cercetator mai tanar de 40 de ani.

Desi pare greu de crezut, in istoria acordării vestitelor premii au existat doi laureati care au refuzat premiul. Primul, Jean-Paul Sartre a fost premiat in 1964 cu premiul pentru Literatura. L-a refuzat pentru ca renuntase in mod constant la toate onorurile oficiale.
Cellalt, Le Duc Tho a luat in 1973 premiul pentru Pace (impreuna cu secretarul de stat american Henry Kissinger). Premiul i-a fost decernat pentru negocierile pentru acordul de pace cu Vietnamul. Le Doc Tho a spus că nu poate primi premiul avand in vedere situatia din Vietnam.

O alta categorie este formata din patru laureati care au luat premiul Nobel, dar au fost obligati de autoritati sa il refuze.
Trei dintre ei au fost fortati de Adolf Hitler sa-l refuze: Richard Kuhn (chimie, pentru studiile sale referitoare la carotenoizi si vitamine), Adolf Butenandt (chimie, pentru studii referitoare la hormonii sexuali) si Gerhard Domagk (medicina, pentru descoperirea sulfonamidei folosita la tratamentul infectiilor bacteriene). Acestia au putut primi ulterior diploma si medalia, dar nu si banii cuveniti. In ianuarie 1937, Hitler daduse un decret prin care interzicea oricarui cetatean de origine germana sa accepte premiul Nobel. Aceasta hotarare a fost luata ca urmare a faptului ca in anul 1935, premiul pentru pace fusese luat de Carl von Ossietzsky, un scriitor german care era un opozant cunoscut al lui Hitler si al nazismului.
Boris Pasternak, in 1958 a primit premiul pentru Literatura, dar a fost fortat de Uniunea Sovietica sa-l returneze. In anul 1989, Fundatia Nobel a organizat un banchet la Stockholm si a oferit medalia fiului lui Pasternak.

Am tras cu ochiul pe http://en.wikipedia.org/wiki/Nobel_Prize si inca pe undeva, dar nu mai stiu pe unde.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.

Adauga blog - adauga articole
Backlink Gratis
Web-Links.ro
Checkpagerank.net
Bloguri, Bloggeri si Cititori